Legea care decide sexul porumbelului procreat are în columbofilie o importanţă deosebită. De regulă, din ouăle depuse de porumbiţă se nasc un mascul şi o femelă. Sunt nenumărate cazuri când se nasc doi masculi sau două femele. Cu totul excepţional se naşte şi un exemplar zis "neutru” care va fi lipsit de orice facultate de reproducere. Câteodată acest exemplar este un excelent zburător, dar este mai bine ca el să fie sacrificat. Exemplarele care alcătuiesc perechea sexuală se deosebesc nu numai prin organele lor de reproducere, ci şi prin organizarea diferită a structurii lor, sau mai bine zis prin însuşirile lor exterioare: talie, greutate, conformaţie şi diferite alte caracteristici. Anumite elemente au o influenţă covârşitoare asupra secreţiei glandelor sexuale. Direfenţa de vârstă, hrana abundentă poate, de asemenea, să favorizeze evoluţia împerecherii. Astfel, dacă organismul va avea mai mulţi hidraţi decât consumă, se vor obţine pui de sex feminin, iar când hrana va fi bogată în materii albuminoide se vor obţine sexul masculin. Excesul de azot şi calciu va avea consecinţă, deoarece se vor naşte un procent mai mare de masculi, pe când potasiul şi acidul fosforic vor mări proporţia femelelor. Când hrana este sărăcăcioasă se vor naşte mai mult masculi. Tot ceea ce are acţiune excitantă asupra sângelui va contribui tot la naşterea mai mult a masculilor. Când părinţii sunt surmenaţi, epuizaţi din concursuri se vor naşte, de asemenea, mai mulţi masculi.
Cum deosebim masculii de femele
Masculul este totdeauna mai dezvoltat, are forma mai ascuţită (deci mai puţin rotunjită), fruntea mai largă, capul mai mare, deci cu capacitatea craniană mai dezvoltată. Nările nasului sunt mai accentuate, mai rotunjite cu ciocul mai scurt şi cu pete negre, sau brune, care apar pe diferite pene (aripă, sau coadă). Gâtul este mai gros, pieptul mai larg, aripile mai dezvoltate, sternul mai pronunţat, iar bazinul mai îngust, în comparaţie cu acel al femelelor. Femela posedă însă mai multă graţie, un cap proporţionat, mai plat, cu ciocul mai lung şi mai subţire, gâtul mai puţin gros şi mai lung, membrele mai fine, pieptul fiind însă destul de dezvoltat, partea din spate însă mai dezvoltată, bazinul fiind de o mărime specială, ceea ce dovedeşte adaptarea preferată pentru funcţia de a crea ouă care a înzestrat-o natura. Când sexul porumbeilor nu poate fi bine cunoscut, columbofilul se va putea ajuta şi de caracteristicile următoare: a). La masculi nările sunt aproape uniforme, uşor rotunjite, în timp ce la femele se observă o linie despărţitoare între ele, destul de vizibilă, care separă astfel cele două nări. Această linie mijlocie, puţin albicioasă, începe de la mandibula superioară, astfel că fiind puţin mai atenţi ne putem da seama despre această după trecerea de câteva săptămâni (când exemplarul este tânăr puiandru). b). De asemenea, se observă caracteristici fa formarea penei, după care vom putea departaja masculii de femele. Astfel, la masculi nervura penei, către extremitatea sa, este uşor sucită înspre dreapta, în timp ce la femelă ea este îndreptată spre stânga. Adâncitura (şanţul) ce se observă în lungul tijei penei, pe partea posterioară este deosebită, de asemenea, la cele două sexe. c). La mascul este mai dezvoltată partea din faţă, în timp ce la femelă partea din spate este mai dezvoltată. d). La puiul de porumbel care nu are încă pene, aspectul deschiderii cloacei va putea servi, de asemenea, un criteriu sigur de cunoaştere a sexului. La mascul, deschizătura orificiului este o tăietură transversală, buza superioară fiind mai dezvoltată, în timp ce la femelă orificiul este rotunjit cu buza de jos mai dezvoltată. e). Dacă un porumbel oarecare ce zboară de câteva luni şi dacă-i daţi drumul în porumbărie, pe podea, astfel ca să fie nevoit să zboare câţiva metri şi dacă după aterizarea lui pe podea va face câteva învârtituri în jurul său, atunci acela va fi sigur un mascul. Dacă însă va ateriza, fără să facă nici o mişcare atunci este femelă.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: cristidragomir
Mesaj:
cristidragomir
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.