19 poze   34174 vizite

Genetica porumbeilor

Substanta corporala a tuturor animalelor este alcatuita din celule somatice si din substanta intercelulara. Celulele sunt acoperite de o membrana celulara. In interiorul celulelor se gaseste protoplasma, ea constand din citoplasma si din nucleu. In nucleu se gasesc nucleoli si numerosi cromozomi. Forma si marimea lor sunt diferite. In cromozomi se gasesc genele una dupa alta. Genele contin aptitudinile individuale mostenite. Acestea sunt moleculele ADN constituite din perechi de nucleotide. Ele contribuie la formarea trasaturilor corporale individuale.

- numarul celulelor corpului unui porumbel: 10 miliarde
- numarul cromozomilor pe celula: 80 (40 de perechi cromozomiale)
- nr de gene pe cromozom: circa 100 000
- nr de molecule ale ADN (molecule DNS) pe gena: circa 10-20 milioane
- nr perechilor de nucleotide ( numite si perechi de baze) pe molecula DNS: circa 300 000

Fiecare ameliorare a raselor este insotita de multe neprevazute. Multe rezultate APROXIMATIVE au fost obtinute in urma numeroaselor cercetari genetice de aici rezultand faptul ca REZULTATUL UNEI IMPERECHERI, MASURAT DUPA CALITATEA URMASILOR NU ESTE NICIODATA PREVIZIBIL, CU EXCEPTIA UNOR FACTORI INDIVIDUALI care pot fi prevazuti conform legilor lui Mendel.

Spermatozoizii si ovulele sunt celulele reproducatoare care contin fiecare cate o jumatate de cromozom. Prin imperechere, in urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid apare o noua fiinta. La aparitia celulelor reproducatoare apare reducere cromozomilor in 2 parti, DAR TRANSMITEREA DE LA PARINTI LA URMASI NU ESTE JUMATATE DE LA TATA SI JUMATATE DE LA MAMA!! De cele mai multe ori impartirea este arbitrara si poate dovedi urme ale treptelor intermediare intre 0 si 100%. In cazul fecundarii apar multe miliarde de perechi de nucleotide din care apar noi fiinte. Cantitatea substantelor genetic active depaseste capacitatea noastra de reprezentare.

Acest amestec al trasaturilor ereditare in formarea celulelor reproducatoare genereaza diferentele dintre frati. Daca este cultivata o anumita rasa, atunci se ajunge la multe generatii de porumbei cu caractere asemanatoare sau similare. Atunci este foarte mare si PROBABILITATEA ca urmasii sa aiba aceleasi proprietati cu ale genitorilor. In ciuda acestor premise pot aparea ORICAND mari deviatii de la norma dorita: deficiente coloristice ale penajului, ochilor si degetelor de la picioare, dimensiuni corporale mai reduse, forme nedorite si o stare neadecvata a urmasilor. ADESEORI doar putine exemplare indeplinesc pe deplin dorintele crescatorului.

Rasa pura si hibrizi

Aceste concepte se refera intotdeauna numai la o anumita proprietate a unui animal, la anumite caracteristici exterioare cum ar fi: culoarea penajului, dispunerea culorilor, a penelor de pe cap sau culoarea degetelor de la picioare. Un exemplu in acest sens: daca tendinta spre penajul bleu-gri este bilaterala (atat de la mama cat si de la tata), atunci urmasul va avea un colorit potrivit rasei. Daca dispozitia pt acest penaj vine numai de la unul dintre genitori, iar de la celalalt exista dispozitia spre albastru, domina culoarea bleu-gri. Puii unor genitori cu un penaj albastru pur vor mosteni aceasta trasatura si vor avea penaj albastru pur.

Caractere dominante, recesive, intermediare

Aceste caractere joaca in columbofilie un mare rol. Sunt dominante toate proprietatile care determina, ereditar, trasaturile fenotipului. Daca se imperecheaza de exemplu un animal negru dominant cu unul cu un colorit dominant albastru toti urmasii sunt negri deoarece negrul domina albastrul, daca se imperecheaza genitori cu proprietati dominante, urmasii mostenesc aceleasi caracteristici). Abia in urmatoarea generatie, in cazul aceleiasi combinari se POT obtine urmasi cu un colorit albastru, DACA LA FECUNDARE COINCID PREDISPOZITIILE PT ALBASTRU LA AMBII PORUMBEI. Albastru este culoare RECESIVA fata de negru.

Daca se imperecheaza urmasi bleu-gri proveniti din parinti care unul era albastru si unul bleu-gris, atunci rezulta urmasi albastri si bleu-gris in raportul 3:1. Genetic vorbind, dintre urmasi, unul este dominant bleu-gri, 2 sunt recesiv bleu-gris si 1 este dominant albastru. RAPORTUL 3:1 ESTE DEPENDENT DE UN NUMAR SUFICIENT DE IMPERECHERI si este cu atat mai PROBABIL cu cat nr de imperecheri este mai mic. (A 2-A REGULA A LUI MENDEL: se imperecheaza urmasii cu o ereditate mixta ai caror urmasi se scindeaza la randul lor in raport de 3:1 DACA O CARACTERISTICA DOMINANTA LUATA IN CONSIDERATIE ESTE DOMINANTA FATA DE CEALALTA).

Ereditatea independenta de caractere

A TREIA REGULA A LUI MENDEL spune ca: toate dispozitiile ereditare sunt mostenite INDEPENDENT una de alta. Aceasta inseamna ca proprietatile unei rase pot fi transmise si alteia, oferind astfel infinite posibilitati pentru viitor.

Proprietati calitative si cantitative

Trasaturile a caror prezenta sau absenta este evidenta sunt numite calitative. Acestea sunt printre altele: culoarea penajului, petele de culoare, creasta, gulerul, culoarea ochilor. Dispozitiile lor ereditare sunt date de cele mai multe ori de unul sau doar cativa cromozomi. Ei ne dau si posibilitatea, cand cunoastem aceste proprietati genetice, sa putem PREVEDEA anumite trasaturi ale infatisarii urmasilor.

PROPRIETATILE CANTITATIVE POT FI RELEVATE NUMAI PRIN MASURATORI EXACTE. Acestea sunt printre altele: masa corporala, lungimea ciocului, penelor sau picioarelor si pozitia partilor corpului una fata de cealalta. Aceste rezulta din combinarea mai multor gene. MOSTENIREA LOR NU POATE FI PLANIFICATA EXACT!

Ereditatea legata de sex

Daca se imperecheaza porumbei rosu dominant cu albastru dominant, atunci cf. primei reguli a lui Mendel toti urmasii acestei perechi sunt rosii. Daca se imperecheaza urmasii intre ei atunci se realizeaza o sciziune in raport 3:1 (3 rosii si 1 albastru). Acest raport poate fi recognoscibil, daca un numar sufficient de mare de pui indeplinesc aceste gene. Culoarea rosu dominant este transmisa ereditar in functie de sex. Astfel in generatia 2 vor fi: 50% M rosii, 25% F rosii si 25% albastru dominant. Daca se imperecheaza cu female rosii, toti urmasii directi rosii sunt masculi.

Constitutia si conditia fizica

Constitutia fizica a unui porumbel este ereditara si este in relatie cu capacitatea de functionare a organelor, performantele, capacitatea de reactie, temperamentul si comportamentul.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.