19 poze   32852 vizite

Stresul

Cuvântul stres ca multe alte cuvinte tehnice de origine anglo-saxonă au devenit parte din vocabularul nostru ca un pas în globalizarea care afectează planeta.
Stresul pe termen a rupt în viața noastră într-un mod brutal și chiar și legumele se spune că suferă de stres de apă, atunci când i-le este sete și ai putea spune ca orice organism viu, inclusiv porumbeii, evident, nu suportă consecințele sale.

Stresul este un cuvânt foarte dificil de definit și identificat și care ar putea fi tradus prin SINDROMUL DE ADAPTARE GENERALĂ ca produs al supraîncărcărilor fizice sau emoționale. La porumbei, acești factori pot fi cauzati de factori la fel de diversi ca lupta pentru un cuib atacat de un alt porumbel, călătoria excesivă,rapitori. suprapopularea în porumbar, gaze nocive date de excremente, căldură, sete și, în cele din urmă, orice factor din viața porumbelului care implică efort fizic excepțional sau supraîncărcare emoțională. Pe scurt, stresul este un set de fenomene datorită reacției ca un porumbel sa se opuna oricărui stimul agresiv, fizic sau psihic.

Stresul termic începe când temperatura mediului ambiant (fie în pod sau transportul) ajunge la 26º- 29 º Celsus si în imposibilitatea de a se disipa căldura metabolică la porumbel prin mijloace uzuale de conductivitate convecție și radiație. Lupta pentru cuiburi presupune un efort termic când încearcă să conteste un adversar un loc de cuibărit pe care cei doi l-au ales.Disconfortul la porumbei mai provine si atunci când un porumbar este suprapopulat, luptele pentru odihnitori presupunem, pentru produse alimentare, etc, această stare constantă de tensiune provoacă stres.

Porumbelul urăște coșul și tot ceea ce implică (capturare, supraaglomerare, vărsături, sete, foamete, lupte), motive mai mult decât suficient pentru ca porumbeii să sufere stres.
Murdăria și excrementele umede îngrămădite provoaca gaze nocive (amoniac), iar aceasta implică proliferarea insectelor și a paraziților enervant, fiind factorii determinanți ai factorilor de stres.
Condițiile călătoriei: căldură, supraaglomerare, sete, ore lungi de călătorie, reînnoirea insuficientă a aerului sunt factorii de stres de prima ordine.Măsura cere corpului porumbelului un efort colosal, un efort care ii trebuie timp de refacere pentru un porumbel căzut psihic si stresat.
Pentru unii pui, înțărcarea este o traumă dificilă de depășit. Atunci când este greu pentru ei să găsească apă sau alimente, atunci această dificultate se transformă în stres, cu consecințe dezastruoase pentru unii, scăzând la minimum apărarea lor.

Porumbeii în situații stresante au pus în mișcare o serie de strategii comportamentale care par să corespundă reacțiilor fiziologice care au loc în timpul fazei SINDROMULUI DE ADAPTAREA GENERALĂ.
Reacția la stres s-ar dezvolta în 3 faze, dintre care primul ar fi " alarmă " și se va manifesta printr-o creștere a tensiunii arteriale, a ratei respiratorii și a conținutului de zahăr din sânge. Aceste manifestări s-ar combate cu agentul stresant care secretă hormoni de către zona suprarenală medulară, care ar pregăti porumbelul pentru agresiune stresantă.
A doua fază este aceea de " rezistență" , adică de " adaptare" care secretă aconiscresteron, un hormon care ar facilita adaptarea organismului la anumite condiții de stres. În timpul acestei faze, porumbelul acuză oboseala și elimină fecalele și urina.
A treia și ultima fază este epuizarea sau slăbiciunea, care apare atunci când situația stresantă este persistentă și organismul nu mai este capabil să secrete hormoni antistres. În această fază manifestările externe ale caracterului cardiovascular, produce hipercolesterolemie, leziuni gastrointestinale și scăderea activității imune.

Cel mai rău de stres, nu este stresul în sine, ci consecințele acestei ce le poate implica, deoarece corpul porumbelului este lipsit de apărare împotriva tentativelor de invazia unei armate de virusuri, ciuperci și bacterii și să profite de aceste situații de stres când organismul porumbelului își micșorează paza pentru a pătrunde și a invada organismul.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.